Ebels, Klaas

Geboortedatum: 07-02-1727
Datum overlijden: 06-12-1808
Plaats overlijden: Zuurdijk

Kerk te Zuurdijk
Grafaanduiding: 57

Locatie graf
Buiten de kerk

Grafschrift
Ter gedagtenis van KLAAS EBELS hij wert geboren den 7 Febru= 1727 in zijn leven verscheiden jaren zielrigter van schapenalster En schouwer zul[s] En verscheiden jaren ouderling en digaat van de hervormde Gemeente te Menscheweer en overleit den 6 Dec 1808 - Een mensch hoe oud hoe sterk hij zij de dood bewaart zijn heerschappij En maait hem met zijn sijzen af al in het takkelijk zombre Graft schoon hij ook 't hoogste ampt bekleed al stand hem des kooningstroon gereet Hij moet met mij ten Grave Gaan Gods raatsbelsuit blijft eeuwig staan. Tekst is moeilijk leesbaar. Er zitten mogelijk fouten in de hierboven staande tekst. Zo staat in zijn overlijdensakte van 1808 dat hij 85 jaar is geworden. Zijn geboortejaar zou dan 1723 moeten zijn.

Zerk: Liggende steen (hardsteen)
Afmetingen zerk: (lxbxh) 198x70x11
Type graf: Zandgraf
Staat van onderhoud: Goed, slecht leesbaar.
Datum inventarisatie: 21-05-1997

Toelichting
Klaas Ebels ligt naast zijn jonggestorven kleinzoon Hannes Hiddes Rytema (graf 58), de zoon van zijn dochter Grietje Klasen en Hidde Hansen Rytema. Daarnaast ligt Klaas' schoonzoon, Grietjes tweede man, Eise Wiersema (graf 59). Graf 60 behoort toe aan een zoon van Grietje en Eise, Harm Wiersema Rietema. Toevoegingen van de inventarisator:De Schaphalster zijl loost water van het Winsumer Diep in het Reitdiep. Deze zijl is in ±1450 gelegd. Digaat is mogelijk dijaak en dus diaken?

Iconografie
Boven het bovenste grafschrift kruisen twee lauriertakken elkaar. Ook tussen beide grafschriften zijn takken met bladeren afgebeeld.