Huizing, Jan Ennes

Geboorteplaats: Eenrum
Datum overlijden: 22-08-1826
Plaats overlijden: Zuurdijk
Echtgeno(o)t(e) van: Trientje Jakobs Vonk

Kerk te Zuurdijk
Grafaanduiding: 12

Locatie graf
Buiten de kerk

Grafschrift
Ter gedachtenis van JAN ENNES HUIZING, in leven landbouwer, ouderling en kerkvoogd te Zuurdijk en Assesor der gemeente Leens, Overleden den 22 Augustus 1826, in den ouderdom van 58 jaren en 8 maanden hebben zijne nagelatene weduwe TRIENTJE JAKOBS VONK, en zijn eenige zoon, deze grafsteen doen leggen. - Dit aardsche en ondermaansche leven Gaat snel, gelijk een damp voor bij, Niets kan hier waar genoegen geven. Zoo Godsdienst onze gids niet zij: Die leidde ook Huizing trouw en veilig Langs zijn gezegend levenspad, Waarop hem elke pligt was heilig, Dien hij hier te volbrengen had. Dan thans leeft hij in hooger kringen, Met 't eeuwig zalig licht omhuld. En ziet met al de hemellingen, Bij God zijn hoop en wensch vervuld.

Zerk: Liggende steen (hardsteen)
Afmetingen zerk: (lxbxh) 202x86x9
Type graf: Zandgraf
Staat van onderhoud: Gescheurd en gerestaureerd.
Datum inventarisatie: 18-07-1996

Toelichting
De graven 11 t/m 14 behoren de familie Huizing toe. Jan Ennes Huizing ligt naast zijn vrouw Trientje Jakobs Vonk (graf 13). Daarnaast ligt hun kleindochter (dochter van zoon Jan Ennes). Aan hun andere zijde liggen de broertjes Enne Huizing, twee achterkleinkinderen van Jan en Trientje (graf 11).

Iconografie
Onder het bovenste grafschrift is een rouwgordijn afgebeeld. Boven het onderste grafschrift is dat een palmtak-versiering. Onderaan ligt een korenschoof met dorsvlegel en een tweetands vork. Deze worden gedrieën bij elkaar gehouden door een krans.