Wiersema, Eise

Geboortedatum: 18-10-1764
Datum overlijden: 10-01-1803
Echtgeno(o)t(e) van: Grietje Klasen

Kerk te Zuurdijk
Grafaanduiding: 59

Locatie graf
Buiten de kerk

Grafschrift
Ter gedagtenis van de Eerzame EISE WIERSEMA in leven huirman, woonagtig aan de flakkerijt onder Suuirdijk Geboren den 18 October 1764 overleden den 10 Januarij 1803 en leit alhier begraven. - De mens met al zijn heerlijkheid wort haast in 't stof terneergeleid als gras en hooj de mensche sterft en als een bloem des velds verderft Schoon hij tot hooge Jaaren komt is 't leven maar een korten stondt de kragt en fleur des levens kort haast door de[n doot afsneden] wort. Tussen [ ] = slecht leesbaar

Zerk: Liggende steen (hardsteen)
Afmetingen zerk: (lxbxh) 203x86x13
Type graf: Keldergraf ?
Staat van onderhoud: Goed. Gescheurd en gerestaureerd geweest.
Datum inventarisatie: 21-05-1997

Toelichting
Eise Wiersema was getrouwd met Grietje Klasen. Hij ligt naast hun zoon Harm Wiersema Riettema (laatste is de achternaam van Grietjes tweede man) (graf 60). Grietje was eerder getrouwd met Hidde Hansen Rytema. Met hem kreeg ze Hannes Hidde (graf 58). Grietjes vader, Klaas Ebels ligt in graf 57.

Iconografie
Het bovenste grafschrift wordt omhuld door een lauwerkrans. Daaronder is een gekroond wapenschild afgebeeld met aan weerszijden een rieten pluim. Daar linksonder ligt een gevleugelde zandloper, naast een korenschoof en een schedel met gekruiste beenderen (rechts). Het onderste grafschrift is omgeven door een cirkel waardoor rozen gevlochten zijn.